Liever persoonlijk contact?

Neemt u dan gerust contact op met onze expert op het gebied van isolatiefolie

U kunt ons ook altijd mailen Bekijk alle producten

Vloerisolatie folie

Vloer isoleren? Zo pak je het aan!

Met een geïsoleerde vloer bespaar je op de energierekening en krijg je ook nog eens warme voeten. Ben je een handige doe-het-zelver? We leggen je in dit blog uit hoe jij bepaalt of het zelf isoleren van de vloer wat voor jou is, wanneer je vloerisolatie uitbesteedt en wat de bijkomende kosten zijn.

De voordelen van vloerisolatie

Er zijn diverse voordelen aan een goed geïsoleerde vloer. We zetten ze voor je op een rij!
  •  Je bespaart stookkosten. Heb je vloerverwarming? Dan is een goede vloerisolatie extra belangrijk om warmteverlies naar de kruipruimte te voorkomen.
  •  Comfort neemt toe. Het huis is goed verwarmd en heeft minder snel een koude vloer.
  •  Beter voor het milieu. Je bespaart namelijk schaarse brandstoffen.
  •  Beter voor je gezondheid. Het plaatsen van isolatiemateriaal zorgt er onder andere voor dat ongedierte wegblijft en schimmel en vocht geen kans krijgen.
  • Het is goed voor je woning. Goede isolatie verbetert je huis, omdat het vloeren en balkstructuren beschermt. Bovendien heeft jouw huis energiebesparende maatregelen en een gunstig energielabel, waardoor jouw huis in waarde stijgt.
Lees meer

Kun je vloerisolatie zelf doen?

Zelf je vloer isoleren kan je een hoop geld besparen. Je kunt vooraf eenvoudig bepalen of het aanbrengen van vloerisolatie een klus voor jou is. Om te beginnen is vloerisolatie onder de vloer goedkoper dan andere vormen van vloerisolatie. Je gaat de kruipruimte in en bevestigt het isolatiemateriaal aan de onderzijde van de vloer. In het geval dat je de kruipruimte kunt bereiken en deze hoog genoeg is, kun je de vloerisolatie zelf doen. Realiseer je wel dat het een pittige klus is, je enige kennis van isolatie moet hebben en je niet claustrofobisch moet zijn.

Heb je geen kruipruimte, dan zal de vloerisolatie bovenop de vloer moeten worden aangebracht of misschien moet er wel een hele nieuwe vloer worden gelegd. In dit geval kan je het beste een professional inschakelen. Een isolatiebedrijf brengt bovendien verschillende voordelen met zich mee, zoals jarenlange expertise en het gebruik van de juiste machines en gereedschap. Maak dus voor jezelf de afweging of je kosten wilt besparen en de vloerisolatie zelf doet, of dat je graag betaalt voor expertise.

Is mijn kruipruimte geschikt voor vloerisolatie?

In de meeste woningen zit het luik naar de kruipruimte onder de deurmat bij de voordeur. Heeft jouw huis een voor- en achterkamer? Dan kan het luik zich bevinden in de bodem van de kasten die deze kamers splitsen. De toegang naar de kruipruimte kan zich ook in de kelder bevinden. Kun je het luik niet vinden? Vraag dan bij de buren na of ze een kruipruimte hebben en waar het luik zich bevindt of bestudeer de bouwtekeningen.

Je kunt zelf de vloerisolatie doen als ruimte tussen de onderkant van de vloer en de bodem van de kruipruimte minimaal 35 centimeter is. Vanaf 50 centimeter ben je er zeker van dat je prettig kunt werken. Heb je geen kruipruimte of is deze lastig te bereiken? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een professioneel isolatiebedrijf. Zij weten wat de beste manier is om jouw vloer te isoleren.

Stappenplan voor het zelf isoleren van je vloer

Wij geven je hieronder een schets van hoe je zelf een vloer isoleert. Zo kun je inschatten of deze klus iets voor jou is!

1. Gaten sluiten en cv-leidingen isoleren
Allereerst sluit je de gaten waar leidingen door de vloer lopen en andere luchtlekken af met glas- of steenwol. Dit geldt ook voor de cv-leidingen. Let op: de leidingen voor drinkwater isoleer je niet.

2. Isolatiefolie bevestigen
Verwijder alle (scherpe) voorwerpen van de bodem van de kruipruimte en plaats het isolatiefolie op de bodem. Vervolgens leg je hier een dampwerende folie overheen. Isodiscount heeft verschillende isolatiefolies.

3. Zet het isolatiefolie vast
Het is belangrijk dat een deel van de folie tegen de muur aankomt. Knip de folie dus niet te kort af. Je gebruikt speciale pluggen om de folie te bevestigen aan de muur.

4. Oud isolatiemateriaal verwijderen of vastzetten
Check of je het oude isolatiemateriaal deels kan laten zitten of dat je het moet verwijderen. In het geval dat er al een dunne dampwerende laag aanwezig is, is het beter om deze weg te halen.

5. Isolatiemateriaal vastmaken
Veeg de onderkant van de vloer schoon (dus de bovenkant van de kruipruimte) en verwijder alle loshangende materialen. Vervolgens bevestig je het isolatiemateriaal en zorg je dat alles naadloos op elkaar aansluit. Je kan gebruikmaken van thermoskussens, maar ook van glas- of steenwol.

6. Laat alles goed aansluiten
Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal ook bij de zijmuren aansluit en er geen ruimte overblijft bij de onderkant van de vloer. Heb je glas- of steenwol gebruikt? Dan is het noodzaak dat het materiaal niet naar beneden kan vallen. Om dit te voorkomen, kan je kippengaas of geplastificeerd draad spannen.

7. Kruipluik isoleren
Het is belangrijk dat er geen warmte kan ontsnappen bij het kruipluik. Sluit daarom de kieren af met isolatieband.

Wat kost het om je vloer te isoleren?

De kosten van vloerisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren:
Wel of niet uitbesteden
Ben je een handige doe-het-zelver of laat je de vloerisolatie door een isolatiebedrijf doen?

Aanwezigheid van een kruipruimte
Op basis hiervan wordt besloten of er bovenvloer- of ondervloerisolatie plaatsvindt.

Bereikbaarheid van kruipruimte
Hoe moeilijker de kruipruimte te bereiken is, hoe hoger de prijs.

Type vloer
Een houten vloer isoleren kost over het algemeen meer dan een betonnen vloer isoleren.

Keuze van het materiaal
Er zijn verschillende isolatiematerialen met ieder een eigen prijsklasse.

De isolatiewaarde
De R-waarde geeft aan hoe goed isolatiemateriaal isoleert.

Het aantal vierkante meter vloeroppervlak
Hoe hoger het aantal vierkante meters, hoe meer werk om de vloerisolatie aan te brengen.

Constructiefouten
Constructiefouten moeten verholpen worden, waardoor de prijs stijgt.

Koudebruggen
Koudebruggen moeten verholpen worden, waardoor de prijs stijgt.

De staat van ventilatie
Is de ventilatie niet voldoende? Dan moeten er ventilatieroosters geplaatst worden en dit drijft de kosten op.

Heb je besloten dat je de vloerisolatie wilt uitbesteden aan een professioneel isolatiebedrijf? Dan is het slim om bij meerdere partijen een offerte aan te vragen. Op deze manier kan je prijzen vergelijken en beslissen wat het beste bij jou past. Bovendien kan je aan de buren vragen of zij ook interesse hebben in vloerisolatie. Wellicht kan je dan met het isolatiebedrijf een aantrekkelijke combinatiedeal maken.

Daarnaast is het goed om te weten dat de overheid energiezuinig wonen aanmoedigt. Daarom biedt de overheid verschillende subsidies aan voor het isoleren van jouw woning. Het is dus verstandig om voordat je gaat isoleren, te bekijken of je in aanmerking komt voor deze subsidies. Dit kan je een hoop geld schelen.

Isodiscount levert hoogwaardige isolatiefolies waarmee je jouw vloer eenvoudig kunt isoleren. Een relatief nieuw product dat ten opzichte van traditionele materialen een aantal onderscheidende eigenschappen heeft: ruimtebesparend, eenvoudig aan te brengen en anti-allergeen. Bestel snel jouw isolatiefolie in onze webshop.

Bekijk alle producten
  • usp Ruimtebesparend
  • usp Scherp geprijsd
  • usp Eenvoudig te monteren
  • usp Snel geleverd