Een schuur wordt meestal ongeïsoleerd opgeleverd. Het voordeel van het isoleren van jouw schuur is dat je er een comfortabele plek van kunt maken. Daarnaast creëer je een droge en vorstvrije opslagruimte. De manier waarop je jouw schuur isoleert is afhankelijk van het bouwmateriaal en waar je de schuur voor gaat gebruiken. Wil je er een klushok van maken? Of een plaats waar je in de winter het tuinmeubilair veilig kan opbergen? Dan is thermische isolatie belangrijk. Of wil je er misschien wel een muziekstudio van maken? In dit geval is het prettig voor de buren als je ook aan geluidsisolatie denkt.
In dit blog vertellen we je waarom je een schuur isoleert, welke isolatiematerialen je nodig hebt en wat het gemiddeld kost om een schuur te isoleren. Daarnaast geven we je voorbeelden van het isoleren van een houten schuur en stenen schuur.
Uw schuur isoleren met een isolatiefolie of ook wel vloerisolatiefolie, van Isodiscount, is om meerdere reden te prijzen:
Waarom een schuur isoleren?
Er zijn verschillende redenen waarom het interessant kan zijn om jouw schuur te isoleren. We zetten ze hieronder voor je op een rij:
Bescherming tegen weersomstandigheden
Wanneer een schuur niet is geïsoleerd, loop je het risico dat vocht via het dak, wanden en de vloer binnenkomt. Thermische isolatie kan de schuur beschermen tegen verschillende weersomstandigheden.
Creëren van een droge en vorstvrije schuur
Thermische isolatie zorgt er ook voor dat jouw tuinmeubels in de winter niet worden aangetast door vocht en vorst. Heb je duur gereedschap in jouw schuur staan? Dan is het uiteraard prettig als deze spullen ook droog blijven.
Meer warmte en comfort in jouw schuur
Wanneer je de schuur wilt ombouwen tot werkruimte, biedt thermische isolatie ook een uitkomst. Naast dat het materiaal zorgt voor een droge schuur, biedt het ook meer warmte.
Tegengaan van geluidshinder
Thermische isolatie zorgt ook voor akoestische isolatie van de schuur. Geef jij drumlessen aan huis of sta in je het weekend te klussen met machines? Dan is het fijn als je zo min mogelijk geluidsoverlast produceert. Dit kan je voorkomen door de schuur met het juiste materiaal te isoleren.
Welk isolatiemateriaal gebruiken voor het isoleren van een schuur?
Je kunt met verschillende isolatiematerialen je schuur isoleren. Op basis van het gebruiksdoel en bouwmateriaal van de schuur kies je het materiaal uit. De isolatiewaarde, de mate van geluidsisolatie, brandveiligheid en budget neem je ook mee in de beslissing.
Wanneer een schuur geluidsdicht moet worden gemaakt, gebruiken professionals vooral matten van glaswol of steenwol. Schuimplaten en kurk worden ook vaak ingezet. Voor thermische isolatie kunnen verschillende materialen worden gebruikt, zoals EPS, glaswol, steenwol, schapenwol en isolatiefolie. Het voordeel van isolatiefolie is dat het zeer dun is en dat het dus minder ruimte in beslag neemt dan andere isolatiematerialen. Isodiscount heeft een
breed assortiment aan isolatiefolie.
Bij de materiaalkeuze is het ook belangrijk dat je goed let op mogelijk brandgevaar. Ga je in de schuur aan de slag met bijvoorbeeld een soldeerbout of lasapparaat? Kies dan materiaal dat niet snel in de brand vliegt. Voor meer informatie over welke isolatiefolie het beste is voor uw schuur kunt u ook gebruik maken van onze
keuzehulp.
Hoe kun je het beste een houten schuur isoleren?
Bij het isoleren van een houten schuur is isolatie van de wanden het belangrijkst. Afhankelijk van de staat van het dak en de vloer kan dit soms al voldoende zijn. Zo niet, dan kan je ook het dak en de vloer isoleren.
Isolatie van de wanden
Je begint met aan de binnenkant van de schuur een frame van houten latten te plaatsen. Vervolgens plak je daar een dampwerende folie over. Dan komen er houten regels overheen. Ertussen plaats je het isolatiemateriaal. Je plakt dit ook af met dampwerende folie. Op deze manier ontstaat er een isolatielaag die vochtdicht is. De laag wordt afgewerkt met wandplaten. Het is belangrijk dat de overgebleven ruimte rondom de platen wordt opgevuld met purschuim. Op deze manier sluiten de platen luchtdicht aan op de wanden, vloer en het plafond.
Isolatie van de vloer
Voor het isoleren van de vloer in een houten schuur wordt vaak EPS gebruikt, ook wel piepschuim. De laag die wordt gebruikt is meestal 5 tot 10 centimeter dik. Na het plaatsen van het isolatiemateriaal plaats je aan beide kanten van de laag dampwerende folie. Op deze piepschuimlaag en folie komt de toplaag: de echte vloer.
Isolatie van het dak
Een dak van een houten schuur wordt vaak aan de binnenkant geïsoleerd met een laag isolatiemateriaal van 3 tot 5 centimeter. Dit kan bijvoorbeeld met steenwol, een materiaal dat in de zomer ook de warmte goed kan tegenhouden. Allereerst plaats je houten balken tegen het plafond. Vervolgens klem je hier het isolatiemateriaal tussen. Hier overheen span je dampwerende folie om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht. Dit zet je vast met tape. Daar waar de folie de muren raakt, kun je de folie vastzetten met speciale lijm of tape, zodat de folie als het ware in de muur verdwijnt. Hiermee voorkom je een luchtlek. Vervolgens worden hier platen tegenaan geschroefd.
Hoe moet je een stenen schuur isoleren?
Als je een stenen schuur hebt, is het belangrijk dat je eerst weet wat de dikte van de muur is. Dit bepaalt namelijk hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt. Een dikke muur heeft minder isolatiemateriaal nodig dan een dunnere muur. Je kunt hiermee dus kosten besparen.
Wanneer je de wanden gaat isoleren, breng je eerst een frame van houten latten aan, net als bij een houten schuur. Vervolgens komt hier een dampwerende folie overheen en wordt het isolatiemateriaal tussen de latten geklemd. Het isolatiemateriaal dat hiervoor kan worden gebruik is bijvoorbeeld PIR-isolatie, steenwol of glaswol. Het isolatiemateriaal wordt afgedekt met een laag folie en de randen tussen de muur en het dak worden goed afgeplakt met tape voor luchtdichtheid. Vervolgens worden de wanden afgewerkt, bijvoorbeeld met gipsplaten. Het is ook mogelijk om kant-en-klare PIR- of PUR-schuimplaten tegen de wanden te plaatsen. Deze platen hebben van zichzelf een dampwerende werking.
Wat kost het isoleren van een schuur?
De kosten van het isoleren van een schuur worden bepaald door meerdere factoren. Ga je alleen de wanden isoleren of ook het dak en de vloer? Bovendien moet je weten hoe groot de oppervlakte is die je gaat isoleren en welke type isolatiemateriaal je nodig hebt. Daarnaast is natuurlijk de vraag: ga je het isoleren van de schuur uitbesteden of ga je zelf aan de slag? Door het volgen van het stappenplan is dit een klus die je relatief eenvoudig zelf kan doen. Op deze manier kun je besparen op het isoleren van jouw schuur.
Daarnaast kan een geïsoleerde schuur indirect financieel voordeel geven. Je kan er je spullen tenslotte droog opslaan, waardoor ze niet beschadigd raken. Bovendien is de waarde van een geïsoleerde schuur hoger dan van een niet-geïsoleerde schuur.
Isodiscount levert hoogwaardige isolatiefolies waarmee je jouw schuur eenvoudig kunt isoleren. Een relatief nieuw product dat ten opzichte van traditionele materialen een aantal onderscheidende eigenschappen heeft: ruimtebesparend, eenvoudig aan te brengen en anti-allergeen. Bestel snel jouw isolatiefolie in onze
webshop.
Met subsidie worden onze isolatiefolies nog aantrekkelijker. Milieu Centraal zet de landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes op een rij, op de website van
leest u meer. Sowieso is het arbeidsloon op de installatie van Isolatiefolies verlaagd van 21% naar 6%.
Wij bieden diverse isolatiefolies aan. De folies hieronder zijn het beste geschikt voor het isoleren van uw schuur. Mocht u specifieke vragen hebben over uw situatie of advies nodig hebben, neem dan gerust
met ons op, wij adviseren u graag.