Liever persoonlijk contact?

Neemt u dan gerust contact op met onze expert op het gebied van isolatiefolie

U kunt ons ook altijd mailen Bekijk alle producten

Zolder isoleren

De zolder isoleren: zo pak je het aan!

Wist je dat het isoleren van de zolder een slimme manier is om energie en kosten te besparen? Warmte stijgt en daardoor gaat maar liefst 25% van de warmte verloren via het dak als jouw zolder niet goed is geïsoleerd. In dit blog vertellen we je alles over hoe je de zolder het beste kan isoleren, geven we je een stappenplan en krijg je inzicht in de kosten van zolderisolatie.

Zolder isolatie voordelen

Uw zolder isoleren met een isolatiefolie of ook wel zolder isolatiefolie, van Isodiscount, is om meerdere reden te prijzen:
 •  Top kwaliteit voor een scherpe prijs
 •  Dun & ruimtebesparend isolatiemateriaal
 •  Meerlaagse folies, dus ook geluidsisolatie
 •  Milieuvriendelijk & duurzaam
 • Superieure isolerende werking isolatiefolie
Lees meer

Dak of zoldervloer isoleren?

Je hebt besloten om jouw zolder aan te pakken en de ruimte goed te isoleren. Je vraagt je nu waarschijnlijk af wat de beste manier is om de zolder te isoleren. Moet je alleen de zoldervloer isoleren of ook het dak? Dit is afhankelijk van het gebruiksdoel van de zolder. Ga je de zolder alleen als opslagruimte gebruiken? Dan is het voldoende om alleen de zoldervloer te isoleren. Wil je er een slaapkamer of werkruimte van maken? Dan wil je er een comfortabele plek creëren en is het fijn als ook het dak goed is geïsoleerd. Het dak kan zowel van binnen als van buiten van isolatiemateriaal worden voorzien. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

De vloer van de zolder isoleren

Het voordeel aan het isoleren van de zoldervloer is dat de warmte uit de andere kamers niet meer verdwijnt naar de zolder, waardoor je minder energie verbruikt. De vloer isoleren is bovendien goedkoper dan het isoleren van het dak. De manier waarop je vloerisolatie aanbrengt, hangt af van de constructie van de vloer. We leggen je hieronder uit hoe je een vloer met een houten draagstructuur en massieve draagstructuur isoleert.

Houten draagstructuur

Een houten vloerconstructie bevat holle ruimtes. Hier maak je gebruik van tijdens het isoleren. De ruimtes vul je op met halfharde of zachte isolatieplaten, zoals glas- of steenwol. De gewenste dikte ligt tussen de 15 en 23 centimeter. Het is belangrijk dat je aan de onderkant van de draagconstructie een dampscherm neerlegt naar de warme zijde toe. Wil je het eenvoudiger? Er zijn ook isolatieplaten met een dampscherm verkrijgbaar. Vervolgens werk je de vloer af met plywood of OSB. Dit zijn relatief goedkope materialen en prima te gebruiken als er niet veel wordt gelopen op zolder.

Tip: Bij glas- en steenwol is het verstandig om je goed te beschermen. Draag altijd een stofmasker (mondkapje) en beschermende handschoenen.

Massieve draagstructuur

Bij een betonnen vloer wordt het isolatiemateriaal op de vloer zelf bevestigd. Eerst breng je een dampwerende folie aan. Het is belangrijk dat je de randen goed afsluit met tape. Daarna worden de isolatieplaten neergelegd. Je kunt ook minerale wol als isolatiemateriaal gebruiken. Er moet dan wel eerst een houten frame op de vloer worden gelegd, zodat daar het isolatiemateriaal tussen kan worden geklemd. Dit brengt de nodige kosten met zich mee.

Hoe zolder isoleren van binnenuit?

Door het dak van de zolder van binnenuit te isoleren, creëer je een aangenaam klimaat. Zo wordt de ruimte geschikt voor een extra slaapkamer of werkkamer. Voor optimaal comfort is het belangrijk dat je aan de binnenzijde van het dak een dampdichte laag aanbrengt. Het is het makkelijkst om een hellend dak te isoleren met minerale wol. Je vult de ruimte tussen de kepers op met isolatiemateriaal. De isolatiedikte moet ongeveer 15 tot 20 centimeter zijn en het is belangrijk dat je de minerale wol altijd iets te groot snijdt. Glas- en steenwol kun je namelijk eenvoudig samenpersen tussen de kepers en je wilt voorkomen dat de laag er uitvalt. Bovendien wil je ook dat het isolatiemateriaal naadloos op elkaar aansluit. Vervolgens breng je een dampscherm van isolatiefolie aan. Bekijk hier ons assortiment aan isolatiefolies. Snijd de folie niet te kort af, want de foliebanen moeten zo’n 10 centimeter over elkaar heen vallen. Zo kan je de foliebanen gemakkelijk aan elkaar plakken met isolatietape. Zorg ervoor dat alle overlappingen afgedicht zijn. Dit geldt ook voor aansluitingen met bijvoorbeeld de wanden. Ten slotte sluit je het dak af met gipsplaten, stucplaten of een andere plaat naar keuze.

Zolderdak aan de buitenkant isoleren

Als de dakbedekking aan vervanging toe is, of als de gehele dakconstructie moet worden vervangen, kun je het dak ook aan de buitenkant isoleren. Dit is uiteraard een flinke ingreep, maar een goede optie als het dak wordt gerenoveerd en de binnenkant van de zolder al netjes is afgewerkt. Er zijn diverse isolatiepanelen verkrijgbaar, waarvan sommige al verlijmde panlatten (tengels) hebben.

Wat kost het om een zolder te isoleren?

Het isoleren van je zolder is een goede investering. Je bespaart energiekosten, de zolder wordt een comfortabele plek én het voegt waarde toe aan jouw woning. De zolder isoleren is een relatief makkelijke klus als je de juiste stappen volgt. De overheid stimuleert het energiezuinig maken van je woning en biedt daarom verschillende steunmaatregelen en subsidies. Veel mensen kiezen er daarom voor om de isolatiewerkzaamheden uit te besteden. Het is dus slim om voordat je begint met isoleren, uit te zoeken waar jij recht op hebt. De mogelijkheden en voorwaarden kunnen per gemeente anders zijn. Hier vind je meer informatie van de overheid over het isoleren van jouw woning. Isodiscount levert hoogwaardige isolatiefolies waarmee je jouw zolder eenvoudig kunt isoleren. Een relatief nieuw product dat ten opzichte van traditionele materialen een aantal onderscheidende eigenschappen heeft: ruimtebesparend, eenvoudig aan te brengen en anti-allergeen. Bestel snel jouw isolatiefolie in onze webshop.

 • completed benefit Energie beparend
 • completed benefit Anti-Allergeen
 • completed benefit 10 jaar garantie
 • completed benefit Hoge klanttevredenheid
 • completed benefit Snelle levering
 • completed benefit Energie beparend
 • completed benefit Anti-Allergeen
 • completed benefit 10 jaar garantie
 • completed benefit Hoge klanttevredenheid
 • completed benefit Snelle levering
 • completed benefit Energie beparend
 • completed benefit Anti-Allergeen
 • completed benefit 10 jaar garantie
 • completed benefit Hoge klanttevredenheid
 • completed benefit Snelle levering
Bekijk alle producten
 • usp Ruimtebesparend
 • usp Scherp geprijsd
 • usp Eenvoudig te monteren
 • usp Snel geleverd