Kruipruimte isolatie: hoe werkt dat?
Kruipruimtes isoleren met isolatiefolie is een typisch Nederlandse methode van isoleren. Met een goed geïsoleerde kruipruimte bespaar je maar liefst 10 tot 15% op je energierekening. Een koude en vochtige luchtstroom komt altijd naar boven en kan ervoor zorgen dat je vloer niet fijn aanvoelt. In dit blog gaan we in op alle voordelen van kruipruimte isolatie, het verschil tussen bodemisolatie of vloerisolatie, en hoe je onze
isolatiefolies hiervoor gebruikt.
Wat is een kruipruimte?
De kruipruimte wordt ook wel de kruipkelder genoemd. Deze bevindt zich tussen de grond en de onderkant van de benedenvloer van de woning. Om te voorkomen dat grondvocht wordt omgezet in condens, wordt er in de kruipruimte ventilatie gecreëerd. Bovendien kunnen diverse leidingen in deze ruimte worden verborgen.
Een kruipruimte is meestal tussen de 50 en 80 centimeter hoog. In de meeste huizen zit het luik naar de kruipruimte onder de deurmat bij de voordeur. Heeft jouw huis een voor- en achterkamer? Dan kan het luik zich bevinden in de bodem van de kasten die deze kamers splitsen. De toegang naar de kruipruimte kan zich ook in de kelder bevinden. Door moderne technieken hebben nieuwbouwhuizen niet altijd een kruipruimte nodig.
De voordelen van kruipruimte isolatie
- De vloer hoeft niet worden uitgebroken
Heb je een kruipruimte waar het mogelijk is om isolatiemateriaal aan te brengen, dan kan de originele vloer blijven liggen. Heb je geen kruipruimte, dan zal de vloerisolatie bovenop de vloer moeten worden aangebracht of misschien moet er wel een hele nieuwe vloer worden gelegd. In dit geval kan je het beste een professioneel isolatiebedrijf inschakelen.
- Minder energiekosten
Het is altijd fijn als je geld kunt besparen. Door het goed isoleren van de kruipruimte blijft de warmte in huis hangen en hoef je minder gas te stoken. Het eenmalig investeren in goede kruipruimte isolatie verdient zich dus al snel terug.
- Meer comfort en warmte
Doordat kou en vocht minder snel de vloer bereiken, zal de vloer aanzienlijk warmer aanvoelen en minder snel afkoelen tijdens de koudere dagen
- Vermijden van vochtproblemen
Vocht in de kruipruimte kan voor verschillende problemen in de woning zorgen. Wanneer de kruipruimte een slechte ventilatie heeft, wordt de ruimte steeds vochtiger en ontstaan er schimmels en onaangename geurtjes. Het vocht kan ook de constructie aantasten en zelfs vochtoverlast in de woning veroorzaken. Kruipruimte isolatie zorgt ervoor dat condens aan de onderkant van de benedenvloer wordt voorkomen.
Het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie
Je hebt vast al gelezen dat je bij het isoleren van de kruipruimte kunt kiezen tussen bodemisolatie en vloerisolatie. Maar wat is het verschil? Bij bodemisolatie wordt de grond van de kruipruimte geïsoleerd. Meestal worden piepschuim bolletjes op de bodem gespoten. Dit materiaal ligt dus los op de grond. In het geval van vloerisolatie wordt tegen de onderkant van de vloer isolatiemateriaal bevestigd.
Er zijn een aantal vuistregels als het gaat om de keuze tussen bodemisolatie of vloerisolatie. Is jouw kruipruimte droog en is er genoeg ruimte (minimaal 50 cm) om isolatiefolie aan te brengen? Dan is vloerisolatie het meest effectief. Wil je weten hoe je dit doet? Dat
lees je hier. Blijkt het dat er in de kruipruimte vochtproblemen zijn, zoals optrekkend vocht of schimmel? Dan kan vloerisolatie in combinatie met bodemisolatie een goede oplossing zijn.
Kruipruimte isoleren met isolatiefolie
Je wilt de kruipruimte zo goed mogelijk bestand maken tegen vocht. Daarom delen wij drie tips om een vochtige kruipruimte op te lossen én in de toekomst te voorkomen.
- Gebruik isolatiefolie van Isodiscount
Wij hebben een divers assortiment aan isolatiefolies waarmee je de kruipruimte eenvoudig isoleert. Het materiaal is dun waardoor je ruimte bespaart. Door de hoge kwaliteit gaan de folies lang mee én ze zijn milieuvriendelijk. De sterke isolerende werking zorgt ervoor dat jouw kruipruimte optimaal is geïsoleerd.
- Combineer vloerisolatie met bodemfolie
Naast dat je aan de onderkant van de vloer isolatiefolie bevestigt, is het ook belangrijk om een vochtwerende isolatiefolie op de bodem van de kruipruimte aan te brengen. Zo zorg je ervoor dat vocht onder het folie verdampt en niet in de kruipruimte zelf.
- Ventileer de kruipruimte
Voldoende ventilatie in de kruipruimte is noodzakelijk om vochtproblemen te vermijden. Daarom is het belangrijk om gevelopeningen aan te brengen. Zo kan het vocht makkelijker verdwijnen en neemt de luchtvochtigheid in de kruipruimte af.
ISOdiscount levert al meer dan 10 jaar hoogwaardige isolatiefolies tegen een scherpe prijs. Jouw kruipruimte isoleren? Bestel dan nu isolatiefolie in onze
webshop.
Meer informatie nodig over de juiste isolatiefolie voor uw kruipruimte? Maak dan gebruik van onze
keuzehulp voor kruipruimteisolatie.