Binnenmuur isoleren: 2 manieren
Je kunt op twee manieren de wanden in je woning isoleren. De eerste methode is het isoleren van de binnenmuren gelegen aan de buitenomgeving (bij een rijtjeswoning de voor- en achtergevel). Dit doe je om warmte in huis vast te houden en geluid van buiten te weren. De tweede methode is het isoleren van de tussenmuren in de woning (bijvoorbeeld tussen twee slaapkamers of de muren grenzend aan het huis van de buren). Zo zorg je voor een prettige temperatuur in de verschillende ruimtes en kan je geluid van jezelf of de buren tegenhouden. Een combinatie van deze methodes is ook mogelijk.
Voor- en nadelen van binnengevelisolatie
Naast het isoleren van de muren aan de binnenzijde, kan je ook isolatiemateriaal aan de buitenzijde van de muren plaatsen. Echter, is het niet altijd mogelijk of gewenst om de buitenmuren te isoleren, zoals bij monumenten of woningen waar weinig tot niets aan veranderd mag worden. Het kan ook voorkomen dat de buitenmuur niet van jou is. Binnengevelisolatie is dan een goed alternatief. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij. Tevens hebben we een
keuzehulp waarmee u meer kunt lezen over de juiste isolatiefolie voor uw muur.
Voordelen
Besparing op energiekosten
Vergunning niet vereist (uitzondering op monumenten)
Goedkoper dan buitengevelisolatie
Isoleert beter dan spouwmuurisolatie
Elke kamer apart isoleren, waardoor je de klus kan opdelen
Bijdragen aan beter milieu
Nadelen
De ruimtes moeten worden leeggehaald
Stopcontacten, verwarmingen en plinten mogelijk verplaatsen
Duurder dan spouwmuurisolatie
Koudebruggen bij vloeren en daken kunnen blijven bestaan
Verlies aan binnenruimte (maar niet met onze dunne isolatiefolies!)
Tips voor isoleren van binnenmuur
Als je isolatiemateriaal wilt gaan aanbrengen, zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten.
- Zoek uit of je de binnenmuur mag isoleren
Woon je in een monumentaal pand? Dan is het niet vanzelfsprekend dat je de muren mag isoleren. Vraag dit dus altijd na bij de partij die hierover beslist. Heb je een huurwoning? Ga dan met de verhuurder in gesprek over wat de mogelijkheden zijn. Het kan bijvoorbeeld dat de VvE iets kan betekenen in de isolatie van je woning.
- Ga na of er vochtproblemen zijn en los deze op
Het is belangrijk dat je voor het isoleren van de muur goed kijkt of je vochtplekken, vorstschade of scheuren in de buitengevel vindt. Als dit het geval is, moet je deze problemen eerst oplossen. Anders zal het isoleren de problemen alleen maar verergeren.
- Voorkom nieuwe vochtproblemen
Als je je muur netjes hebt geïsoleerd, wil je natuurlijk vermijden dat vocht zich een weg vindt in en achter het isolatiemateriaal. Vocht leidt tot schade aan de muur en zorgt voor schimmels. Dit is schadelijk voor je gezondheid en de kwaliteit van het isolatiemateriaal. Om vochtproblemen te voorkomen, bieden wij verschillende dampdoorlatende isolatiefolies en dampdichte isolatiefolies aan.
- Zoek uit welke aanpassingen je moet doen in de leefruimtes
Het maken van een luchtdichte isolatielaag kan voor veranderingen in huis zorgen. Denk aan het verplaatsen van radiatoren, verlengen van vensterbanken en verleggen van kabels. Daarnaast kan de ruimte kleiner worden door het aanbrengen van traditioneel isolatiemateriaal, zoals steenwol of glaswol. Je kan dit voorkomen met de dunne isolatiefolies van ISOdiscount. Uiteraard moeten de muren ook opnieuw worden afgewerkt.
- Voorkom koudebruggen en luchtlekken
Binnengevelisolatie kan zorgen voor koudebruggen. Dit zijn plaatsen waar de isolatielaag wordt doorbroken, wat weer leidt tot vochtproblemen. Daarom moet het isoleren van de binnenmuren luchtdicht gebeuren. Dit zal het warmteverlies zo veel mogelijk beperken.
- Creëer voldoende ventilatie
Het is dus belangrijk dat de isolatie luchtdicht is, wil je er optimaal van kunnen genieten. Hier staat tegenover dat je een goede ventilatie en juiste klimaatregeling in huis moet hebben.
Muurisolatie met isolatiefolie
De isolatiefolie van ISOdiscount is uitermate geschikt voor het isoleren van binnenmuren. Dit relatief nieuwe product heeft ten opzichte van de traditionele isolatiematerialen een aantal onderscheidende eigenschappen:
Dun & ruimtebesparend materiaal
Gebruiksvriendelijk
Anti-allergeen (geen jeuk en huiduitslag)
Meerlaagse folies, dus ook geluidsdempend
Duurzaam
Hoe isoleer je een muur van binnenuit?
We leggen je in 10 stappen uit hoe je de isolatiefolie van ISOdiscount aanbrengt voor een perfecte isolatie van jouw muren.
- Zorg dat de oppervlakte van de wanden egaal zijn.
- Pak een meetlint en meet verticaal de afstand tussen plafond en vloer.
- Zaag een lat op maat en schroef deze vast aan de wand.
- Leg vervolgens de isolatiefolie uit op de vloer en snijd het stuk dat je nodig hebt.
- Verspreid het folie over de oppervlakte van de wand en bevestig deze met de ISOdiscount nietmachine.
- De folieranden laat je 7 à 10 centimeter overlappen en tape je vast met alutape. Met een theedoek kan je de randen egaal over de oppervlakte bevestigen.
- Plak de onderzijde van de isolatiefolie ook af met de tape.
- Vervolgens plaats je dwarslatten voor extra stevigheid.
- Let op dat de latten in de hoeken haaks op elkaar worden gemonteerd.
- Plaats daarna de gipsplaten op de wand en schroef vast.
Bekijk de
instructievideo hier.
Ook hebben we een handige hulpgids om uw
halfsteens muur te isoleren.
ISOdiscount levert al meer dan 10 jaar hoogwaardige isolatiefolies tegen een scherpe prijs. Zelf je muren van binnenuit isoleren? Bestel dan nu isolatiefolie in onze
webshop.