De temperatuur van de vloer is bij uitstek bepalend voor het wooncomfort in huis. Een koude vloer zorgt niet alleen voor koude voeten, het zorgt ook voor koude lucht die doortrekt in de muren en meubels van je woning. Door zelf je vloer te isoleren met isolatiefolie, bespaar je op energiekosten en creëer je een aangename temperatuur in huis. Op deze pagina laten we je zien welke mogelijkheden er zijn om zelf je vloer te isoleren met isolatiefolie.
Isolatiefolie heeft een unieke samenstelling. Het materiaal bestaat uit meerdere reflecterende lagen en isolerend schuim, dat ervoor zorgt dat 97% van de thermische straling wordt weerkaatst. Hierdoor blijft warmte in de winter binnen en is het in de zomer lekker koel in huis. Door zelf je vloer te isoleren met isolatiefolie creëer je een constante aangename temperatuur in huis, bespaar je op de energierekening en profiteer je van optimaal wooncomfort.
Welke isolatiefolie het beste is voor je vloer hangt af van het type ondervloer dat je wil isoleren. Dampdichte isolatiefolie geeft over het algemeen betere isolatieresultaten, maar deze folie is niet voor elke vloer geschikt. Dampdichte folie laat namelijk geen vocht door, waardoor het minder geschikt is voor houten vloeren. Met een meerlaagse damp-open isolatiefolie zorg je ervoor dat er geen vocht wordt ingesloten tussen het isolatiemateriaal en de houten constructie. Voor massieve en betonnen vloeren is een meerlaagse dampdichte isolatiefolie een goede keuze.
Vloerisolatie is een slimme manier om energie te besparen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten:
Totale opbouwhoogte bij het isoleren van een vloer van bovenaf
Isoleer je een vloer van bovenaf, dan is de totale opbouwhoogte iets om op te letten. Bij een betonnen vloer stort je een nieuwe vloer van tenminste 7 cm bovenop de isolatielaag. Het isoleren van een houten vloer kan ook zorgen voor een vloer die enkele centimeters hoger uitkomt. Voor de aansluiting op plinten, deuren en andere elementen kun je overgangsstrips gebruiken.
Ventileer voor een gezond binnenklimaat
Om warmteverlies te voorkomen is het belangrijk dat je een luchtdichte isolatie aanbrengt. Voor een gezond binnenklimaat is een goede luchtcirculatie net zo belangrijk. Vooral bij het isoleren van de vloer vanuit de kruipruimte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat kou, vocht en schimmels geen kans krijgen. Pas daarom naast het luchtdicht isoleren van je vloer goede ventilatie toe.
Zelf je vloer isoleren bespaart je veel geld. Bepaal vooraf of het aanbrengen van vloerisolatie een klus is die je zelf wil doen of die je wil uitbesteden. Vloerisolatie vanuit de kruipruimte is eenvoudiger dan vloerisolatie van bovenaf. Voor het zelf isoleren van je vloer vanuit de kruipruimte is het handig als je enige kennis van isoleren hebt en je niet claustrofobisch bent aangelegd. Heb je geen kruipruimte en wil je je vloer van bovenaf isoleren, dan is het goed om je te realiseren dat er misschien een nieuwe vloer aangelegd moet worden. Maak je gebruik van een professional, dan kun je meestal vertrouwen op jarenlange ervaring en het gebruik van de juiste machines en gereedschap.
Met traditionele isolatiemethodes komen de kosten voor het isoleren van je vloer gemiddeld uit op € 3.500,-. Uiteraard zijn de kosten afhankelijk van variabelen die per huis verschillen. Toch kun je door zelf je vloer te isoleren met isolatiefolie, besparen op materiaal- en arbeidskosten. Wel moet je een beetje handig zijn, anders loop je het risico op het maken van fouten en ben je duurder uit dan wanneer je een professional inschakelt. Over het algemeen kost het isoleren van je vloer met isolatiefolie minder dan met alternatieve materialen zoals glas- en steenwol. Met een lagere energierekening heb je hierdoor je investering snel terugverdiend.