Zolder isoleren

Stappenplan om het dak van je zolder te isoleren van binnenuit

Door het dak van je zolder goed te isoleren, verlies je tot 25% minder warmte en spaar je energie uit. Het isoleren van een zolder doe je vast niet iedere dag, maar met ons handige stappenplan ben je goed op weg. We leggen je op deze pagina uit hoe je met isolatiefolie het dak van jouw zolder van binnenuit kunt isoleren.

De voordelen

 • Energiebesparend
 • Ruimtebesparend
 • Anti-allergeen
 • Eenvoudig aan te brengen
 • Snelle levering uit voorraad

Waarom je zolder isoleren met isolatiefolie?

Je zolder isoleren met isolatiefolie biedt veel voordelen. Zo is isolatiefolie drie tot vijf keer dunner dan isolatiematerialen zoals glas- en steenwol, waardoor het ruimte bespaart. Isolatiefolie isoleert op basis van warmtegeleiding, convectie en thermostraling, terwijl traditionele isolatiematerialen meestal alleen op warmtegeleiding isoleren. Een ander pluspunt is dat isolatiefolie geen stoffen bevat die jeuk, irritaties of allergieën veroorzaken, waardoor je geen speciale bescherming nodig hebt bij het aanbrengen ervan. Het is ook nog eens een voordelige manier van isoleren. De rollen folie kosten minder dan traditionele isolatie, je hebt weinig gereedschap nodig en het is eenvoudig aan te brengen.

 • Ruimtebesparend
 • Isoleert op basis van warmtegeleiding, convectie en thermische straling
 • Anti-allergeen
 • Goedkoop
 • Eenvoudig aan te brengen

Wat heb je nodig om je zolder te isoleren?

Materialen

 • Zolder isolatiefolie
 • Doosje spijkers
 • Houten latten, 20 mm breed
 • Nietjes
 • Gipsplaten, stucplaten of ander plaatmateriaal

Benodigdheden

Stappenplan

Stap 1

Dakbeschot egaal maken

Om goed van start te gaan met het isoleren van je zolder, heb je een egaal dakbeschot nodig. Hierdoor kun je de isolatiefolie nauwsluitend aanbrengen. Met een luchtdichte afwerking krijgt condensatie geen kans, waardoor de constructie van je zolderdak langer meegaat en kou buiten blijft.

Stap 2

Regelwerk plaatsen

Bevestig een regelwerk tussen de nok van de zolder en de muur. In een volgende stap maak je hier de isolatiefolie aan vast. Zaag de latten op maat en spijker de latten vast met een spijkerpistool. Plaats de latten maximaal 50 cm hart op hart uit elkaar, om doorhangen van de isolatiefolie te voorkomen.

Stap 3

Isolatiefolie op maat maken

Rol de isolatiefolie uit en snij de benodigde hoeveelheid isolatiefolie af met het ISOdiscount snijmes of knip deze op maat met de ISOdiscount schaar. Hou een extra marge aan van 4 cm.

Stap 4

Isolatiefolie bevestigen

Breng de isolatiefolie aan op het te isoleren oppervlak en bevestig de isolatiefolie met een nietmachine. Laat de banen 10 cm overlappen en bevestig ze aan elkaar met aluminium tape. Trek de isolatiefolie aan de randen strak, zodat de folie mooi aansluit aan het te isoleren oppervlak. Plaats aan de zijkanten extra latten. Plaats vervolgens voor extra stevigheid extra latten haaks op het eerder aangebrachte regelwerk.

Stap 5

Afwerken

Snij de overtollige isolatiefolie weg met het ISOdiscount snijmes. Hiermee zorg je voor een net afgewerkte isolatielaag, die klaar is om verder afgewerkt te worden met gipsplaten, stucplaten of ander plaatmateriaal.

Welke isolatiefolie is geschikt voor mijn zolder?

Om vochtproblemen te voorkomen, is het belangrijk om isolatiefolie te gebruiken die het dak naar buiten toe laat ademen. Gebruik daarom dampdichte isolatiefolie om het dak van je zolder van binnenuit te isoleren en damp-open isolatiefolie voor isolatie van buitenaf. Isoleer je je zolder van binnenuit, kies dan voor een hoogwaardige meerlaagse dampdichte isolatiefolie met een hoge rti / isolatiewaarde. Een goede keuze is bijvoorbeeld onze 19-laagse isolatiefolie 18SR+ met een rti / isolatiewaarde van 5.80 m2 k/W. Zo zorg je voor een goed geïsoleerde zolder en hou je vocht en kou buiten de deur.

Hoe isoleer je een zolder zonder dakbeschot?

Zelfs als je zolder geen dakbeschot heeft, is het heel eenvoudig om je dak te isoleren met isolatiefolie. Je brengt hiervoor de isolatiefolie aan tussen de nok en de muurplaten. Meet de afstand van de nok naar de gording. Begin dan van boven naar beneden te werken, van gording naar muurplaat. Houd voor het op maat snijden van de isolatiefolie een marge van 300 mm tot 400 mm aan, zodat je de folie kunt laten overlappen. Niet de isolatiefolie om de 50 mm tot 100 mm vast en hecht de folie met een extra knellat stevig vast aan de gordingen. Voor nog meer stevigheid kun je eventueel extra dwarslatten over de folie plaatsen.

Wat zijn de kosten om je zolder te isoleren met isolatiefolie?

Gemiddeld kost het isoleren van je zolder met traditionele isolatiematerialen zo’n € 4.000,-. Hoewel de daadwerkelijke kosten afhankelijk zijn van het te isoleren oppervlak, is het isoleren van je zolder isoleren met isolatiefolie een voordeliger alternatief. De materiaalkosten liggen laag en de verbouwing is minder ingrijpend. Met of zonder subsidie is isoleren met isolatiefolie een investering die zich snel terugverdient in een lagere energierekening en optimaal wooncomfort.

Optimale zolderisolatie: vloer- én dakisolatie

Wil je het isoleren van je zolder grondig aanpakken, isoleer dan zowel de vloer als het dak van de zolder. Dat is vooral handig als je je zolder ook als leefruimte gebruikt, bijvoorbeeld om te werken of om te slapen. Gebruik je de zolder alleen als opslagruimte, dan kun je overwegen om alleen de vloer te isoleren. Hiermee voorkom je warmteverlies van de onderliggende verdiepingen en bespaar je energie.

Advies nodig of direct bestellen?

Bekijk onze producten en bestel snel en eenvoudig. We hebben een ruime voorraad en kunnen snel leveren. Eerst advies nodig? Neem contact op.