Schuin dak isoleren tussen balken

Stappenplan om je schuine dak te isoleren tussen balken

Het isoleren van een schuin dak tussen balken met isolatiefolie is effectief en bespaart kosten. Het werkt temperatuur- en vochtregulerend en je bestaande dakbedekking blijft intact. Met dit handige stappenplan isoleer je eenvoudig je schuine dak tussen balken met isolatiefolie.

De voordelen

  • Energiebesparend
  • Zeer ruimtebesparend
  • Anti-allergeen
  • Eenvoudig aan te brengen
  • Hoge klanttevredenheid

Waarom je schuine dak tussen balken isoleren met isolatiefolie?

Je schuine dak isoleren tussen balken heeft veel voordelen. Isolatiefolie is dun materiaal. Hierdoor hoef je geen verlaagd plafond aan te brengen en bespaar je ruimte. Een ander groot voordeel van isolatiefolie is de hoogwaardige isolerende werking. Zo isoleert isolatiefolie op warmtegeleiding, convectie en thermostraling, terwijl glas- en steenwol alleen op warmtegeleiding isoleert. Isolatiefolie weerkaatst warmte, waardoor het dak in de winter warmte vasthoudt en in de zomer koel blijft.

Ook werkt isolatiefolie als een thermische deken die een barrière vormt tegen luchtstromen en zorgt voor een constante temperatuur in huis. Plus isolatiefolie is anti-allergeen, budgetvriendelijk en eenvoudig aan te brengen.

Hier staan de voordelen van isolatiefolie voor het isoleren van een schuin dak op een rijtje:

  • Ruimtebesparend
  • Isoleert op basis van warmtegeleiding, convectie en thermische straling
  • Anti-allergeen
  • Goedkoop
  • Eenvoudig aan te brengen

Wat heb je nodig om je schuine dak te isoleren?

Materialen

Benodigdheden

Stappenplan voor het isoleren van een schuin dak

Stap 1

Maak het dakbeschot egaal

Het isoleren van een schuin dak tussen balken begint met een egaal dakbeschot. Verwijder uitstekende materialen, zoals schroeven en andere oneffenheden. Hierdoor kun je de isolatiefolie strak tegen het dakbeschot aanbrengen en voorkom je koudebruggen.

Stap 2

Breng het regelwerk aan

Maak een regelwerk tussen de nok van het dak en de muur. Daaraan bevestig je in een latere stap de isolatiefolie. Zaag de latten op de juiste lengte en spijker ze vast met een spijkerpistool. Om te voorkomen dat de isolatiefolie door gaat hangen, plaats je de latten maximaal 50 tot 60 cm hart op hart uit elkaar.

Stap 3

Snij de isolatiefolie op maat

Rol de isolatiefolie uit en snijd de benodigde hoeveelheid af met het ISOdiscount snijmes of knip de folie op maat met de ISOdiscount schaar. Houd een extra marge van 4 cm aan, zodat je het te isoleren oppervlak volledig luchtdicht kunt maken.

Stap 4

Bevestig de isolatiefolie

Bevestig de isolatiefolie op het te isoleren oppervlak en gebruik een nietmachine om het vast te zetten. Zorg ervoor dat de banen elkaar 10 cm overlappen. Met aluminium tape isolatie bevestig je de banen aan elkaar. Span de isolatiefolie strak aan de randen, zodat het mooi aansluit op het oppervlak dat je wilt isoleren. Plaats een tweede regelwerk op de isolatielaag.

Stap 5

Afwerken

Met het ISOdiscount snijmes snijd je overtollige isolatiefolie weg. Hierdoor ontstaat een keurig afgewerkte isolatielaag, die klaar is voor verdere afwerking met gipsplaten, stucplaten of ander plaatmateriaal.

Welke isolatiefolie is geschikt voor mijn schuine dak?

Om vocht, schimmel en kou geen kans te geven de constructie van je dak aan te tasten, is het van belang om isolatiefolie te gebruiken die het dak naar buiten toe laat ademen. Maak daarom gebruik van dampdichte isolatiefolie bij het isoleren van je zolder van binnenuit, als er aan de buitenkant nog geen dampdichte isolatielaag aanwezig is. De beste keuze is een hoogwaardige meerlaagse dampdichte isolatiefolie met een hoge rti/isolatiewaarde.

Onze 19-laagse dampdichte isolatiefolie 18SR+ met een rti/isolatiewaarde van 5.80 m2 K/W is een uitstekende optie. Hiermee is je schuine dak optimaal geïsoleerd.

Een schuin dak isoleren van buitenaf

Wil je jouw schuine dak optimaal isoleren, kies er dan voor om je schuine dak ook van buitenaf te isoleren. Dit is vooral een goede optie wanneer je toch al overweegt om je dakbedekking te renoveren of te vernieuwen. Voor het isoleren van een schuin dak van buitenaf verwijder je eerst de bestaande dakbedekking. Vervolgens breng je een damp-open isolatiefolie aan en werk je de isolatielaag af met nieuwe dakbedekking.

Wat zijn de kosten van het isoleren van een schuin dak?

De staat van je dak, het oppervlak en de afwerkingskeuzes zijn van invloed op de kosten voor het isoleren van een schuin dak. Met traditionele isolatiematerialen kom je al gauw uit op een gemiddelde kostenpost van € 4.000,-. Het isoleren van een schuin dak tussen balken met isolatiefolie is een voordelige keuze. Niet alleen vallen de materiaalkosten lager uit, ook de arbeidskosten zijn lager doordat isolatiefolie eenvoudig aan te brengen is. Met of zonder subsidie is isoleren met isolatiefolie een investering die zich snel terugverdient in een lagere energierekening en een verhoogd wooncomfort.

Advies nodig of direct bestellen?

Bekijk onze producten en bestel snel en eenvoudig. We hebben een ruime voorraad en kunnen snel leveren. Eerst advies nodig? Neem contact op.