Plat dak isoleren

Stappenplan om je platte dak te isoleren

Door een plat dak te isoleren verbruik je tot een kwart minder gas en verbeter je het binnenklimaat van je woning aanzienlijk. Een plat dak is gevoelig voor condensatie en vochtproblemen. Een plat dak isoleren met isolatiefolie doe je het beste van binnenuit. Dit handige stappenplan helpt je bij het isoleren van een plat dak.

De voordelen

 • Energiebesparend
 • Zeer ruimtebesparend
 • Anti-allergeen
 • Eenvoudig aan te brengen
 • Hoge klanttevredenheid
 • Snelle levering uit voorraad

Waarom je platte dak isoleren met isolatiefolie?

Platte daken zijn gevoelig voor invloeden van vocht, kou en schimmel. Daarom is het belangrijk om je dak goed te isoleren. Isolatiefolie is hiervoor uitstekend geschikt. Het dunne materiaal verandert het aangezicht van het dak niet. De ademende structuur van damp-open isolatiefolie zorgt ervoor dat vocht en condens wel naar buiten kunnen, maar niet naar binnen. Daarnaast is het anti-allergene materiaal eenvoudig aan te brengen, zonder dat je persoonlijke beschermingsmiddelen nodig hebt.

De voordelen van isolatiefolie voor het isoleren een plat dak:

 • Duurzaam, energiebesparend en milieuvriendelijk
 • Superieure isolatiewaarde, zowel in de zomer als in de winter
 • Dunner dan traditionele isolatiematerialen en daardoor geen verlaagd plafond
 • Levert geen huidirritatie of allergieën op
 • Is snel en eenvoudig aan te brengen

Wat heb je nodig om een plat dak te isoleren?

Materialen

Dakisolatiefolie
Aluminium tape isolatie
Doosje spijkers
Latten
Nietjes
Dakbedekking

Benodigdheden

ISOdiscount snijmes
ISOdiscount schaar
Spijkerpistool
Meetlint

Stappenplan

Stap 1

Egaliseer het dakbeschot

Het isoleren van een plat dak begint bij het egaliseren van het dakbeschot. Met een egaal werkoppervlak, kun je de isolatiefolie strak tegen het dakbeschot bevestigen. Dit voorkomt koudebruggen en luchtlekken.

Stap 2

Snij de isolatiefolie op maat

Meet het te isoleren oppervlak. Rol vervolgens de isolatiefolie uit. Gebruik het ISOdiscount snijmes om de benodigde hoeveelheid af te snijden of knip de folie op maat met de ISOdiscount schaar. Hou een extra marge van 4 cm aan. Zo kun je het te isoleren oppervlak volledig luchtdicht maken.

Stap 3

Breng de isolatiefolie aan

Breng met een nietmachine een meerlaagse dampopen isolatiefolie aan op het dakbeschot. Deze ademende folie zorgt ervoor dat vocht vanuit de woning naar buiten kan en dat er geen nieuw vocht naar binnen kan komen. Dit beschermt de dakconstructie tegen houtrot en schimmel. Zorg ervoor dat de banen elkaar 10 cm overlappen.

Stap 4

Plaats een regelwerk over de isolatiefolie

Trek de isolatiefolie strak bij de randen, zodat je een goed aansluitende isolatielaag creëert. Om ervoor te zorgen dat de isolatiefolie goed blijft zitten, plaats je een regelwerk over de isolatielaag. Gebruik latten van minimaal 2 cm dik.

Stap 5

Afwerken

De constructie van een plat dak is van buitenaf dampdicht. Om ervoor te zorgen dat de dakconstructie kan blijven ademen, is een hoogwaardige meerlaagse damp-open isolatiefolie voor het isoleren van binnenuit dan ook de beste keuze. Deze reflecterende folie is voorzien van microperforatie. Hierdoor verlies je zo min mogelijk warmte en blijft je dakconstructie in goede conditie.

Welke isolatiefolie is geschikt voor mijn platte dak?

De constructie van een plat dak is van buitenaf dampdicht. Om ervoor te zorgen dat de dakconstructie kan blijven ademen, is een hoogwaardige meerlaagse damp-open isolatiefolie voor het isoleren van binnenuit dan ook de beste keuze. Deze reflecterende folie is voorzien van microperforatie. Hierdoor verlies je zo min mogelijk warmte en blijft je dakconstructie in goede conditie.

Is het slim om een plat dak te isoleren?

Kies je ervoor om je dak van binnenuit te isoleren, dan bestaat de kans dat er vocht wordt ingesloten tussen het isolatiemateriaal en de dakconstructie. Door gebruik te maken van de juiste isolatiematerialen minimaliseer je het risico hierop.

Wat zijn de kosten om een plat dak te isoleren?

Het isoleren van een plat dak van binnenuit met isolatiefolie is een budgetvriendelijke keuze. De materiaalkosten liggen lager dan die van traditionele isolatiematerialen, zoals glas- en steenwol. Daarnaast is het makkelijk aan te brengen en is er weinig gereedschap nodig. Dat zorgt ervoor dat, met of zonder subsidie, het isoleren van je platte dak van binnenuit zich snel terugverdiend in meer wooncomfort en een lagere energierekening.

Advies nodig of direct bestellen?

Bekijk onze producten en bestel snel en eenvoudig. We hebben een ruime voorraad en kunnen snel leveren. Eerst advies nodig? Neem contact op.