Binnenmuur isoleren

Stappenplan om zelf je binnenmuur te isoleren

Met goed geïsoleerde binnenmuren wordt het binnenshuis behaaglijk. Binnenmuren die niet goed geïsoleerd zijn, voelen vaak koud aan. Daarnaast is het isoleren van je binnenmuren met isolatiefolie goed voor je energierekening. In dit stappenplan leggen we uit waar je bij binnenmuurisolatie op moet letten.

De voordelen

  • Energiebesparend
  • Zeer ruimtebesparend
  • Anti-allergeen
  • Eenvoudig aan te brengen
  • Snelle levering uit voorraad

Waarom je binnenmuur isoleren met isolatiefolie?

Het isoleren van je binnenmuren met isolatiefolie bespaart ruimte. Binnenmuren isoleer je op basis van voorzetwanden. Kies je voor traditionele isolatiematerialen, zoals glas- of steenwol, dan verlies je flink wat leefruimte. Met isolatiefolie, die drie tot vijf keer dunner is dan traditionele materialen, behoud je die ruimte terwijl je toch profiteert van alle voordelen van binnenmuurisolatie. Naast ruimtebesparing zorgt binnenmuurisolatie voor een lagere energierekening.

  • Dun en ruimtebesparend materiaal
  • Meerlaagse folies
  • Anti-allergeen (geen jeuk en huiduitslag)
  • Gebruiksvriendelijk
  • Duurzaam

Wat heb je nodig om je binnenmuren te isoleren?

Materialen

Benodigdheden

Stappenplan

Stap 1

Maak de wanden egaal

Om de binnenmuurisolatie nauwsluitend aan te kunnen brengen is het belangrijk dat je begint met egale wanden. Verwijder eventuele oneffenheden, zoals schroeven of oud isolatiemateriaal. Een gladde wand zorgt voor een nette afwerking van het uiteindelijke resultaat.

Stap 2

Bevestig het regelwerk

Meet de afstand tussen het plafond en de vloer. Bevestig een regelwerk tussen het plafond en de vloer. Bij een massieve muur plaats je een horizontale lat aan de boven- en onderkant van de muur. Afhankelijk van de lengte van de muur, plaats je ook nog een lat in het midden. Bij een halfsteens muur plaats je om de 50 tot 50 cm een verticale lat op de muur.

Stap 3

Snij de isolatiefolie op maat

Rol de isolatiefolie uit over de vloer. Snij met het ISOdiscount snijmes het stuk af dat je nodig hebt of knip de folie op maat met de ISOdiscount schaar. Bevestig de isolatiefolie op het regelwerk met een nietmachine. Zorg ervoor dat de folieranden elkaar 10 cm overlappen.

Stap 4

Werk de isolatielaag af

Maak de isolerende laag luchtdicht door de naden af te tapen met ISOdiscount tape. Plaats een tweede regelwerk tegen de isolatiefolie aan. Hier tegenaan plaats je de betimmering, zoals hout, betimmering of gipsplaten.

Welke isolatiefolie is geschikt voor mijn binnenmuur?

Bij het isoleren van je binnenmuren, is het belangrijk om te voorkomen dat vocht en schimmel zich in de constructie van je muur ophopen. Hiervoor gebruik je een dampdichte isolatiefolie. Om het transport van kou en geluid door de muur heen tot een minimum te beperken, is een meerlaagse isolatiefolie met een hoge rti / isolatiewaarde de beste keuze.

Waar moet ik op letten bij het isoleren van mijn binnenmuur?

Bij het isoleren van binnenmuren met isolatiefolie zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

Check of je je binnenmuur mag isoleren

Woon je in een monumentaal pand, dan mag je niet altijd zomaar de muren isoleren. Vraag dit altijd eerst na bij de juiste instantie. Heb je een huurwoning? Bespreek dan de mogelijkheden met de verhuurder. De Vereniging van Eigenaren (VvE) kan ook een rol spelen bij isolatiemogelijkheden.

Controleer op vochtproblemen en los ze op

Kijk goed of er vochtplekken, vorstschade of scheuren in de gevel zijn voordat je de muur gaat isoleren. Negeer je deze problemen, dan kan de situatie door het isoleren verergeren.

Voorkom nieuwe vochtproblemen

Na het isoleren wil je schade van vocht en schimmel voorkomen. Gebruik daarom de juiste dampdichte of damp-open isolatiefolie om vochtproblemen te voorkomen.

Hou rekening met aanpassingen in de leefruimtes

Het isoleren van binnenmuren kan veranderingen in de leefruimtes van je huis veroorzaken. Denk aan het verplaatsen van radiatoren, het verlengen van vensterbanken en het verleggen van kabels.

Voorkom koudebruggen en luchtlekken

Isoleer de binnenmuren luchtdicht. Hiermee voorkom je koudebruggen en onnodig warmteverlies door luchtlekken.

Zorg voor voldoende ventilatie

Tegenover een luchtdichte isolatie, staat dat je je huis zo goed mogelijk moet ventileren voor een optimaal effect. Zonder ventilatie ontstaan er vochtophopingen en kunnen er problemen met de luchtkwaliteit ontstaan. Een goede balans tussen isolatie en ventilatie draagt bij aan een comfortabel binnenklimaat.

Moet ik kiezen voor binnenmuur- of buitenmuurisolatie?

Zowel binnenmuur- als buitenmuurisolatie zijn handige manieren om warmteverlies tegen te gaan en geluid te dempen. Bij buitenmuurisolatie breng je de isolatiefolie eenvoudig aan de buitenzijde van de muur aan op een regelwerk en werk je de muur af op een tweede regelwerk met steenstrips, stucwerk of gevelbekleding.

Isolatiefolie gebruiken om je binnenmuren te isoleren is net zo eenvoudig, al moet je wel rekening houden met aanpassingen in de leefruimte. Zoals het verplaatsen van ventilatoren of het verleggen van kabels. Gelukkig zijn er geschikte isolatiefolies voor beide toepassingen: dampdichte folie voor binnenmuren en damp-open folie voor buitenmuren.

Wat zijn de kosten van binnenmuurisolatie?

De kosten van het isoleren van je binnenmuren hangen af van het te isoleren oppervlak, de afwerkingsmethode en de aanpassingen die je in de leefruimte moet aanbrengen. Met of zonder subsidie is het isoleren van je binnenmuren met isolatiefolie een goedkope isolatiemethode. Het materiaal is voordeliger dan traditionele isolatiematerialen en het is makkelijk te verwerken. Met een lage kostprijs verdien je eenvoudig je investering terug in de vorm van een lagere energierekening en meer wooncomfort.

Advies nodig of direct bestellen?

Bekijk onze producten en bestel snel en eenvoudig. We hebben een ruime voorraad en kunnen snel leveren. Eerst advies nodig? Neem contact op.