De werking van isolatiefolie

Zo werkt het!

Isolatiefolie gebruiken om je huis te isoleren is in Nederland een vrij nieuwe methode. In andere Europese landen, zoals Frankrijk, wordt dit al meer dan 20 jaar gedaan. Isolatiefolie heeft een hogere isolerende werking dan traditionele isolatiematerialen, zoals glas- of steenwol. Op deze pagina gaan we in op de isolerende werking van isolatiefolie.

De voordelen van isolatiefolie zijn:

  • Energiebesparend
  • Anti-allergeen
  • 10 jaar garantie
  • Hoge klanttevredenheid
  • Snelle levering

Waarom je huis isoleren met isolatiefolie?

Temperatuur wil zich altijd stabiliseren. Warmte vloeit naar koude oppervlakken, totdat er geen temperatuurverschil meer is. In een gemiddeld Nederlands huishouden gaat 25% van de energie verloren door het dak, 20% door de muren en 13% door de ramen. Isolatiefolie heeft een superieure isolatiewaarde, waardoor je flink bespaard op je energierekening. Ook is het dunner dan andere isolatiematerialen, waardoor je ruimte bespaart. Plus het is eenvoudig aan te brengen, zonder dat je persoonlijke beschermingsmiddelen nodig hebt. Door je huis te isoleren met isolatiefolie profiteer je van optimaal wooncomfort.

  • Duurzaam, energiebesparend en milieuvriendelijk.
  • Superieure isolatiewaarde en daardoor een verhoogd wooncomfort.
  • Dunner dan traditionele isolatiematerialen en daardoor ruimtebesparend.
  • Levert geen huidirritatie of allergieën op.
  • Is snel en eenvoudig aan te brengen.

Waaruit bestaat isolatiefolie?

Isolatiefolie bestaat uit meerdere reflecterende aluminium lagen en isolerend schuim. Je kunt kiezen voor dampdichte of damp-open isolatiefolie. Dampdichte folie gebruik je aan de warme binnenzijde van je woning, zoals binnenmuren, betonnen of massieve vloeren en plafonds. Het verschil tussen deze folies is de mate waarin condens en luchtvochtigheid worden geweerd. Damp-open folie heeft een waterkerende laag en is voorzien van microperforatie. Deze ademende folie gebruik je aan de koude buitenzijde van je woning of op plekken die gevoelig zijn voor vocht, kou en schimmel. Denk aan buitenmuren, daken en houten vloeren.

Hoe werkt isolatiefolie?

Isolatiefolie gebruikt de isolerende werking van stilstaande luchtlagen en warmtereflectie om een constante aangename temperatuur in huis te krijgen. Op drie manieren wordt warmteoverdracht tegengegaan: warmtegeleiding, convectie en thermostraling.

Warmtegeleiding
Isolatiefolie bestaat uit meerdere lagen, waartussen lucht wordt ingesloten. De stilstaande lucht werkt als een blokkade tegen warmteoverdracht.

Convectie
De reflecterende aluminium lagen in isolatiefolie zorgen ervoor dat er geen luchtstromen door het isolatiemateriaal kunnen plaatsvinden. Hierdoor vindt er geen warmteoverdracht via de lucht plaats.

Stralingswarmte
Warmte beweegt zich altijd van een warmer naar een koeler oppervlak. Doordat isolatiefolie warmte reflecteert, wordt warmte teruggekaatst. Hierdoor blijft het ‘s winters lekker warm in huis en blijft het in de zomer koel.

De werking van isolatiefolie: voorbeeld

De werking van isolatiefolie laat zich goed vergelijken met het voorbeeld van een warme kop thee. Als je met je handen het kopje aanraakt, voel je de warmte. De warmteoverdracht die je voelt is warmteoverdracht door geleiding. Wanneer je je handen boven het kopje houdt, voel je warme, opstijgende lucht. Dit is convectie. Als je je handen om het kopje heen slaat zonder het kopje aan te raken, voel je stralingswarmte.

De werking van isolatiefolie versus andere isolatiematerialen

Traditionele isolatiematerialen, zoals glas- en steenwol, isoleren vaak alleen door middel van warmtegeleiding. Door een dikke isolatielaag aan te brengen, wordt een ruimte geïsoleerd op basis van stilstaande lucht. Isolatiefolie, daarentegen, is ook sterk in het reflecteren van warmte, waardoor het warmteoverdracht via luchtstromen en straling voorkomt. Hierdoor heeft isolatiefolie een betere isolatiewaarde dan traditionele isolatiematerialen.

Wat zijn de toepassingsmogelijkheden van isolatiefolie?

Isolatiefolie is toepasbaar in elke ruimte in of rondom het huis. Van de kruipruimte tot aan vloeren, muren, plafonds en daken. Door de hoge isolatiewaarde heb je geen andere isolerende materialen nodig. Om een optimale isolatiewaarde te creëren, is het wel belangrijk dat je de juiste isolatiefolie kiest voor jouw isolatieklus. De beste resultaten boek je met een dampdichte of damp-open isolatiefolie.

Dampdichte isolatiefolie
Dampdichte isolatiefolie gebruik je vooral aan de warme binnenzijde van je woning of bij het isoleren van massieve of betonnen vloeren. Belangrijk bij het gebruik van dampdichte isolatiefolie binnen in je woning is dat er aan de buitenzijde van de woning geen dampremmende of dampdichte isolatielaag aanwezig is. Anders sluit je vocht op in de constructie van je huis, wat kan zorgen voor vochtproblemen.

Damp-open isolatiefolie
Voor het isoleren aan de koude buitenkant van je woning of op plekken die gevoelig zijn voor condensatie, gebruik je meestal een damp-open isolatiefolie. Deze folie heeft een waterkerende laag en is voorzien van microperforatie, wat zorgt voor een waterdichte ademende isolatielaag. Met damp-open isolatiefolie kan vocht wel naar buiten, maar niet naar binnen. Dit maakt deze folie geschikt voor het isoleren van muren, daken of houten vloeren.

Meer weten?

Op deze pagina’s vind je meer informatie over dampdichte en damp-open isolatiefolies. Lees meer over de kenmerken en toepassingen van beide soorten isolatiefolies, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw isolatieproject.

Advies nodig of direct bestellen?

Bekijk onze producten en bestel snel en eenvoudig. We hebben een ruime voorraad en kunnen snel leveren. Eerst advies nodig? Neem contact op.