Om de isolerende voordelen van isolatiefolie optimaal te benutten, is het belangrijk dat je de juiste isolatiefolie kiest voor jouw klus. Dampremmende, dampdichte en damp-open folies hebben elk specifieke eigenschappen die perfect werken op bepaalde plekken in of rondom het huis. Op deze pagina gaan we in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze isolatiefolies.
Het aanbrengen van dampremmende, dampdichte of damp-open folie biedt veel voordelen. Het bespaart ruimte doordat de folie zo’n drie tot vijf keer dunner is dan traditionele isolatiematerialen zoals glas- en steenwol. Een ander pluspunt is dat isolatiefolie anti-allergeen is, waardoor je geen persoonlijke beschermingsmiddelen nodig hebt bij het aanbrengen. Het is ook nog eens een budgetvriendelijke manier van isoleren. De rollen folie kosten minder dan andere isolatiematerialen en het is eenvoudig aan te brengen waardoor de arbeidsuren meevallen.
Energiebesparend
Anti-allergeen
10 jaar garantie
Hoge klanttevredenheid
Snelle levering
Dampremmende folie gebruik je om de warme binnenkant van de woning te isoleren. Voorwaarde is wel dat er aan de buitenzijde van de woning geen dampremmende of dampdichte folie aanwezig is. Dampremmende folie beschermt de constructie van je woning tegen vocht, kou en schimmel. Deze folie heeft een Sd-waarde tussen de 20 en de 100 en een klimaatklasse tussen de 2 en de 3. Deze waarde geeft aan in hoeverre de folie bestand is tegen luchtvochtigheid.
Dampdichte folies zijn bestand tegen een hoge mate van luchtvochtigheid. Met een Sd-waarde van 100 of hoger en een klimaatklasse 4 heeft dampdichte folie een hoge dampweerstand. Dampdichte folie gebruik je net als dampremmende folie aan de warme kant van de woning, mits er aan de buitenzijde geen dampremmende of dampdichte isolatielaag aanwezig is.
Damp-open folie plaats je aan de koude buitenkant van je huis of op plekken waar de constructie van je woning moet kunnen ademen, zoals bij het isoleren van buitenmuren, daken of houten vloeren. Met een waterafstotende bovenlaag en microperforatie zorgt deze folie ervoor dat vocht wel naar buiten kan, maar niet naar binnen.
Dampremmende en dampdichte kun je beide aan de warme binnenkant van je huis gebruiken. Het belangrijkste verschil tussen dampremmende en dampdichte folie is de mate waarin de folie bestand is tegen luchtvochtigheid. Dampdichte folie heeft een betere isolerende werking dan dampremmende folie. Het isoleert op basis van warmtegeleiding, convectie en thermostraling. De folie weerkaatst warmte, waardoor je huis in de winter warm blijft en in de zomer koel. Het materiaal werkt als een thermische deken en houdt luchtstromen tegen, waardoor een constante aangename temperatuur in huis wordt gecreëerd. Dampremmende folie is minder goed in staat om warmte vast te houden. Omdat dampremmende folie gevoeliger is voor condensatie, heb je meestal meerdere isolatiematerialen nodig om dezelfde isolatiewaarde te bereiken als met dampdichte isolatiefolie.
De wijze waarop je dampremmende of dampdichte folie aanbrengt, is afhankelijk van de ruimte die je wil isoleren. Over het algemeen heb je een egaal oppervlak nodig, zodat je de dampremmende of dampdichte folie strak en luchtdicht tegen de ondergrond aan kunt brengen. Het kan handig zijn om gebruik te maken van een regelwerk, waar je de isolatiefolie op vast kunt nieten. Hou er rekening mee dat je de banen dampremmende of dampdichte isolatiefolie altijd 10 cm laat overlappen. Je kunt de isolerende laag luchtdicht maken door gebruik te maken van reflecterende aluminium tape. Werk de isolatiefolie altijd strak af en snij overtollige isolatiefolie weg met een snijmes of schaar. Plaats, afhankelijk van de ruimte waar je de folie aanbrengt, extra latten voor de afwerking en stabiliteit.
Op deze pagina’s vind je meer informatie over dampdichte en damp-open isolatiefolies. Lees meer over de kenmerken en toepassingen van beide soorten isolatiefolies, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw isolatieproject.