Plafond isoleren

Stappenplan om je plafond te isoleren

Een goed geïsoleerd plafond is een goede manier om warmteverlies te verminderen. Plafondisolatie kun je toepassen op elke ruimte in huis. Van kruipruimte en tussenverdieping tot aan de zolder. In dit stappenplan leggen we je uit wat je nodig hebt en wat je moet doen om jouw plafond te isoleren met isolatiefolie.

De voordelen

  • Energiebesparend
  • Zeer ruimtebesparend
  • Anti-allergeen
  • Eenvoudig aan te brengen
  • Hoge klanttevredenheid

Waarom je plafond isoleren met isolatiefolie?

Kruipruimte isolatie bezorgt je warme voeten, terwijl je vloer gewoon kan blijven liggen. Door isolatiefolie aan te brengen in je kruipruimte bescherm je je woning tegen invloeden vanuit de bodem, zoals vocht, schimmels en koude lucht. Plus isolatiefolie is lichter dan isolatieplaten en isolatiewol en daardoor eenvoudig zelf aan te brengen. Daarnaast heeft isolatiefolie een hoge isolatiewaarde, waardoor je ook nog eens flink bespaart op energiekosten.

Hier staan de voordelen van je kruipruimte isoleren met isolatiefolie op een rij:

  • Temperatuurregulerend
  • Hoge isolatiewaarde
  • Ruimtebesparend
  • Anti-allergeen
  • Eenvoudig aan te brengen

Wat heb je nodig om je plafond te isoleren met isolatiefolie?

Materialen

Benodigdheden

Stappenplan

Stap 1

Verwijder het oude plafond

Het isoleren van je plafond start met het verwijderen van het oude plafond. Vervolgens breng je een regelwerk aan. Doe dit met een tussenafstand van 60 cm, haaks op de balklaag. Zorg ervoor dat de houten latten rondom minimaal 1 cm ruimte hebben ten opzichte van de muur, zodat het regelwerk ruimte heeft om uit te zetten en te krimpen.

Stap 2

Snij de isolatiefolie op maat

Rol de isolatiefolie uit en snij deze op maat met het ISOdiscount snijmes of knip de folie op maat met de ISOdiscount schaar. Hou een marge van 10 cm aan, zodat je de folie met een opstaande rand aan kunt brengen tegen de wanden.

Stap 3

Niet de isolatiefolie vast

Niet de isolatiefolie strak tegen het regelwerk aan met een nietmachine. Zorg dat de banen elkaar minimaal 10 cm overlappen. Gebruik ISOdiscount tape om de banen luchtdicht te maken.

Stap 4

Plaats een regelwerk over de folie

Zet de folie vast met houten latten langs de randen en de muren. Snij met het ISOdiscount snijmes overtollige isolatiefolie weg. Plaats een extra regelwerk over de isolatiefolie. Zorg ervoor dat deze waterpas is, zodat je hier de afwerking in de vorm van gips- of stucplaten tegenaan kunt plaatsen.

Welke isolatiefolie is geschikt voor mijn plafond?

Welke isolatiefolie geschikt is voor jouw plafond is afhankelijk van het type plafond dat je wil isoleren.

Isoleren van het plafond van een kruipruimte of tussenverdieping

Welke isolatiefolie het meest geschikt is voor het isoleren van het plafond in je kruipruimte of tussenverdieping, hangt af van het type ondervloer dat je hebt. Bestaat het plafond uit een betonnen of massieve ondervloer, dan bereik je met een meerlaagse dampdichte isolatiefolie de beste isolatiewaarde. Bij houten ondervloeren ligt dit anders. Hout is gevoelig voor houtrot. Om te voorkomen dat je vocht insluit tussen de isolatiefolie en de houten ondervloer, heb je een ademende isolatiefolie nodig. Een damp-open isolatiefolie is dan ook de beste keuze voor houten ondervloeren.

Isoleren van het plafond van een zolder of garage

Een zolder- of garagedak moet naar buiten toe kunnen ademen. Dit bereik je wanneer je het dak aan de buitenkant isoleert met een damp-open isolatiefolie. Voor het isoleren van het plafond van je zolder of garage van binnenuit, kun je een dampdichte isolatiefolie gebruiken. Voor zowel dampdichte als damp-open isolatiefolie gebruik je bij voorkeur meerlaagse isolatiefolies met een hoge rti / isolatiewaarde.

Voor beide typen plafonds zijn de volgende isolatiefolies geschikt:

Wat zijn de kosten van plafondisolatie met isolatiefolie?

De kosten voor het isoleren van je plafond met isolatiefolie hangen af van het oppervlak en de staat van de plafondconstructie. Gemiddeld kost het isoleren van een plafond met traditionele isolatiematerialen ongeveer € 4.000,-. Isolatiefolie is met of zonder subsidie een voordeliger alternatief. Plus het is eenvoudig aan te brengen. Hierdoor verdien je de investering van het isoleren van je plafond met isolatiefolie snel terug.

Advies nodig of direct bestellen?

Bekijk onze producten en bestel snel en eenvoudig. We hebben een ruime voorraad en kunnen snel leveren. Eerst advies nodig? Neem contact op.